Cad cam programmeur

Cad cam programmeur

Een bijzonder beroep hoor, cad cam programmeur. In dat geval is geen product je namelijk te complex. Je programmeert diverse CNC-machines, je bereidt voor, stelt in en bedient het machinepark. En dat soms tegelijk, want complex kan het soms wel zijn als je cad cam programmeur bent.

 

Cad staat voor Computer-aided manufacturing

Cad betekent computer-aided design waarmee het ontwerpen van onder meer constructies en apparaten met behulp van computerprogramma’s bedoeld wordt. Of korter: het is computerondersteund ontwerpen. Cam betekent computer-aided manufacturing, ofwel de toepassing van de computer bij de fabricage van onderdelen en producten. Cam en Cad werken met op maat gemaakte software. Cam verkort de werkvoorbereiding tijd, vermindert het aantal gemaakte fouten en biedt een meer efficiënte inzet van de productiemiddelen in de werkplaats.

 

Met Bim is ondertussen al een volgende stap gemaakt

Als cad cam programmeur krijg je te maken met 2D, 2,5D en 3D systemen. Met 2D maak je technische tekeningen, de 2,5D is een uitbreiding met vooral diepte speciaal voor CNC-machines. De 3D systemen werken met name met draad-, oppervlakte-, solid en volume modellen. Ondertussen is er met BIM een vervolgstap gemaakt, waarbij BIM staat voor Building Information Model. Er worden in dat geval ook andere gegevens aan 3D objecten gekoppeld.

 

Doel is het leveren van een perfect eindproduct

Als cad cam programmeur bepaal je als er orders afgewerkt moeten worden voor welke aanpak je kiest en welke uitvoering en instelling je de voorkeur geeft. Het is steeds je doel om een eindproduct te leveren dat helemaal perfect is, volgens de planning klaar is en bovendien tegen de vooraf besproken kosten gemaakt is. Als cad cam programmeur ben je – hoe bijzonder- zelf verantwoordelijk voor de controles die op dit eindproduct uitgevoerd worden.

 

Communicatie is erg belangrijk

Een goede cad cam programmeur is kalm en houdt altijd het overzicht, dus ook als je meer dan een machines moet bedienen, er sprake is van tijdsdruk en je steeds moet schakelen tussen de opdrachten en werkzaamheden die je uit moet voeren. Bovendien is een cad cam programmeur een goede communicator. Je communiceert makkelijk steeds over de stand van zaken met de leiding van het productieproces. Als cad cam programmeur heb je dan ook best een complexe baan die elke dag opnieuw de nodige scherpte vraagt. Wie als cad cam programmeur aan de slag wil, die dient in elk geval een afgeronde MBO- of HBO-opleiding te hebben, uiteraard in de technische richting.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *