IT projecten, ontwikkelomgeving

IT projecten? Die zijn er vooral om bedrijfsprocessen wat gemakkelijker laten verlopen. Hoewel de ideeën vaak prachtig zijn, laat de uitvoering nogal eens te wensen over. Budgetten worden fors overschreden en van de mooie plannen komt in de praktijk niets terecht. Hoe komt dat eigenlijk? Heeft dat met de managers te maken?

 

De verkeerde projectmanagers worden aangesteld

Het is toch wel een heikel onderwerp, het mislukken van te veel IT projecten. Vanuit de boezem van de IT wereld wordt het steeds opnieuw aanstellen van verkeerde projectmanagers als een reden genoemd. Er wordt te weinig gekeken naar kwaliteit, maar vooral naar beschikbaarheid. En zo kan het gebeuren dat een onervaren manager zo ineens geacht wordt een project waar miljoenen mee gemoeid zijn in goede banen te leiden.

IT

Team en management slechts zelden op een lijn

In het verlengde daarvan blijken manager en team zelden op een lijn te zitten. Het team ondersteunt de plannen van de manager niet, die het team dan ook amper heeft betrokken bij de plannen. Als het team zich niet kan vinden in de IT plannen, dan kan de manager het schudden, wordt de deadline niet gehaald en het budget overschreden. Managers moeten dus beter communiceren. Nog een reden kan zijn dat er te veel IT projecten tegelijk opgepakt worden. Daardoor ontbreekt vaak de focus op een bepaald project. Net als dat wel zo is, moet geschakeld worden naar een gelijktijdig lopend project. Er is geen binding met de projecten en multi-tasken blijkt in dat geval niet de juiste methode. Dit gaat nadrukkelijk ten koste van de kwaliteit en in een dergelijke ontwikkelomgeving komen zeker niet de beste IT projecten tot stand.

 

Van enige saamhorigheidsgevoel is slechts zelden sprake

Ook het niet gebruiken van de goede samenwerking tools speelt een rol. Communicatie verloopt nog vaak via e-mail en van enige saamhorigheid is nooit sprake, ook doordat niet van de juiste tools – die hier speciaal voor ontworpen zijn- gebruik gemaakt wordt. Zo voelt niemand zich echt verantwoordelijk voor het project en dat levert nooit de beste resultaten op.

 

Sturing en communicatie ontbreken volledig

De geschetste problemen kunnen eenvoudig opgelost worden en hebben eigenlijk alleen te maken met de leiding, met de managers dus. De sturing ontbreekt, zoals de communicatie richting mensen die het écht moeten doen te wensen overlaat. Daar kan dus zeker winst geboekt worden om in elk geval meer IT projecten tot een goed einde te brengen.

 

Bezoek hier de website voor meer informatie

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *