Laptop reparatie

De laptop is zeker nu het nieuwe werken sterk in opmars is, onmisbaar voor heel veel mensen. Als je laptop de geest geeft, moet je in zien te schatten of een laptop reparatie nog de moeite waard is of dat het aanschaffen van een nieuwe een beter optie is. En dat valt niet altijd mee.

Laptop reparatie

Nog garantie?

Overweeg je een laptop reparatie, kijk dan eerst of je nog garantie hebt op je laptop. In dat geval zal de laptop reparatie gratis uitgevoerd worden. Is dat niet het geval, dan moet je dus uitzoeken of een laptop reparatie nog de moeite waard is of dat je beter een nieuwe uit kunt zoeken. Als stelregel kun je ervan uit gaan dat de waarde van je laptop gedurende het eerste jaar het meest daalt. Na een periode van vijf, zes jaar is de laptop wel afgeschreven en is het kopen van een nieuwe laptop verstandiger. Anders is de reparatie duurder dan de waarde van een laptop. Binnen een termijn van vijf jaar na aanschaf kan een laptop reparatie nog wel de moeite waard zijn.

 

Verstand van zaken

Ja, er zijn reparaties die je prima zelf uit kunt voeren. Dit zijn met name reparaties aan het werkgeheugen, de voedingsadapter en de accu. Op Youtube zijn genoeg instructiefilms beschikbaar die je helpen de laptop te repareren. Heb je problemen met de harde schijf, het toetsenbord of het scherm van de laptop, dan kun je die alleen repareren als je echt verstand van zaken hebt. Mocht je laptop te maken krijgen met problemen aan de zogenaamde vaste onderdelen en de directe aansluitingen (USB/HDMI), dan is het zeer verstandig dit altijd aan de professional over te laten. Dit vereist namelijk echt heel veel specialistische kennis.

 

Een nieuwe uitzoeken

Conclusie? Ga eerst na of je laptop reparatie nog onder de garantietermijn valt. Is dit niet zo en is je laptop zo’n vijf of zes jaar oud, dan is het beter een nieuwe laptop uit te zoeken, want in die periode is je laptop wel afgeschreven en is de waarde vaak minder dan dat de reparatie zal kosten. Dan is het dus onzinnig om de reparatie uit te laten voeren. Het is bovendien verstandig om altijd rekening te houden met het feit dat er elk jaar weer nieuwe en betere modellen laptops op de markt komen. Als je niet mijlenver achter wilt lopen zou je dus ook kunnen kiezen om een nieuwe laptop te kopen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *